top of page

7 πράγματα που πρέπει να ρωτήσεις ένα Graphic Designer


Έχεις ξεκινήσει μια επιχείρηση και χρειάζεσαι κάποιον για να σου δημιουργήσει το λογότυπο, και τις επιχειρηματικές σου κάρτες;

'Η μόλις σας έχουν κάνει πρόταση γάμου και είστε σε αυτό το σημείο που τα προσκλητήρια πρέπει να σταλούν αλλά δεν έχεις βρει ακόμα το χρώμα , ή την διακόσμηση και έχεις κολλήσει.

Ναι, μάλλον χρειάζεσαι ένα γραφίστα οποίος θα μπορεί να πάρει ότι έχεις μέσα στο μυαλό σου και να το μεταφέρει σε μια τέχνη που δεν μπορούσες να φανταστείς. Υπάρχει και όμως κάτι που πρέπει να ξέρεις. Όταν κοιτάζεις για αυτό το άτομο το οποίο θα μεταμόρφωση την ιδέα σε πράξη, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις υπόψη σου.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ένας γραφίστας πρέπει να έχει για να δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο σχέδιο το οποίο δεν θα είναι μόνο για σένα ωραίο αλλά και για το κοινό στο οποίο στοχεύεις.

Λοιπόν ποιά είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις για να δεις ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά:

Θα ακολουθήσεις έναν ελεύθερο γραφίστα ή από κάποια εταιρεία; Η ερώτηση ενός εκατομμυρίου. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση γιατί είναι τόσο αντικειμενική ερώτηση. Κάποιοι μπορούν να πουν πως η εταιρεία μπορεί να αναλάβει πιο μεγάλα σχέδια επειδή έχει περισσότερο δυναμικό.

Κάποιοi άλλοι μπορεί να υποστηρίξουν πως ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να σου δώσει όλη του την προσοχή το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με την εταιρεία η οποία έχει πάρα πολλούς πελάτες. Η αλήθεια να λέγεται ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να καταφέρει το ίδιο επίπεδο ποιότητας και ποσότητας όπως και μια εταιρεία, και το αντίθετο. Για αυτό το κόλπο εδώ είναι να κάνεις το ψάξεις!

Να κάνεις έρευνα για τις εταιρίες με τον ίδιο τρόπο που θα κάνεις και για τον ελεύθερο επαγγελματία. Όταν θα πάρεις το ποθητό αποτέλεσμα τότε μπορείς να πάρεις την απόφαση.

Έχει ο γραφίστας την εμπειρία την οποία ψάχνεις;

Τι πρέπει να θυμάσαι, κανένας δεν είναι κάλος σε όλα. Το ίδιο ισχύει και για τον γραφίστα. Για παράδειγμα ένας γραφίστας για ιστοσελίδες μπορεί να είναι καλός για να σχεδιάζει ένα προϊόν για τύπωση σχεδίου.

Για αυτό εάν ψάχνεις για ένα λογότυπο, βρες κάποιον που να έχει την συγκεκριμένη εμπειρία. Ρώτησε γύρω σου, πάρε αναφορές ζήτα για το πορτόφυλλο με τα σχέδια τους και δες την οπτική τους γωνία. Μετά μπορείς να πάρεις την απόφαση σου.

Μπορεί ο γραφίστας σου να σκεφτεί έξω από το κουτί;

Μπορεί να σκεφτείς πως το να αντιλαμβάνεται κάποιος πολύ γρήγορα είναι δεδομένο. Λοιπόν- Όχι δεν είναι. Για αυτό ρώτα πολλές ερωτήσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις εάν ο γραφίστας έχει την δυνατότητα να έρθει με δημιουργικά σενάρια και τότε καταλαβαίνεις πως μπορεί να βοηθήσει.

Ο γραφίστας σας είναι κοντά από το σπίτι σας; Αυτή είναι ερώτηση την οποία κάποιος μπορεί να ρωτήσει και είναι σημαντική. Πρέπει να ξέρεις πως ο γραφίστας σου πρέπει να είναι κοντά για να μπορεί να βρεθείς μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο όποτε μπορείς.

Εάν ξέρεις ακριβός τι θέλεις από τον γραφίστα σου δεν πετυχαίνει πάντα στην σχέση σου μαζί του. Είναι πιο εύκολο όταν το άτομο βρίσκεται κοντά σας.

Δεν λέμε πως δεν πετυχαίνουν οι σχέσεις του εξωτερικού. Μπορεί και να δουλεύουν. Άπλα είναι πολύ πιο δύσκολο με τον όρο πως η επικοινωνία η οποία μπορείς να έχεις με ένα άτομο το οποίο μπορεί να βρεθείτε όταν του το πεις.

Έχεις σκεφτεί καλά τις επιλογές που έχεις να κάνεις στις τιμές;

Θα ήταν καλή ιδέα, να καταλάβεις πως οι ελεύθεροι γραφίστες είναι πιο φτηνοί από τις εταιρείες

Δεν μπορούμε να πούμε πως συμβαίνει πάντα αυτό, γιατί υπάρχουν και οι ελεύθεροι γραφίστες οι οποίοι έχουν διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας.

Τι πρέπει να έχεις υπόψη σου, είναι το μέγεθος του σχεδίου και πόσο πολύπλοκο είναι. Είτε χρησιμοποιείς ελεύθερο γραφίστα είτε εταιρεία εάν θέλεις κάτι περισσότερο από ένα απλό λογότυπο ή προσκλητήριο, περίμενε μεγαλύτερη τιμή.

Το πιο σημαντικό πράγμα για να κάνεις είναι να δεις και να συμφωνήσεις για τα διαδικαστικά και το κόστος πριν ξεκινήσει το σχέδιο σου.

Ξέρεις ακριβός τι θέλεις;

Δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό για τον γραφίστα από ένα θόλο μήνυμα που αλλάζει συνεχώς. Για αυτό να είσαι συγκεκριμένος. Προσπάθησε να εξηγήσεις τι θέλεις από τον γραφίστα σου να πετύχει.

Κανείς δεν περιμένει να έχεις το οπτικό ή το καλλιτεχνικό. Αλλά εάν είσαι ξεκάθαρος και ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις τότε και ο γραφίστας μπορεί να σε βοηθήσει.

Πως μπορείς να κάνεις την διαδικασία ευκολότερη:

  1. Εξήγησε τον σκοπό του σχεδίου καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο ξέρεις πως θα καταλήξεις με αυτό που θέλεις όταν τελειώσει το σχέδιο

  2. Σκέψου το πως θέλεις να μοιάζει.

  3. Προσπάθησε να δώσεις ξεκάθαρο μήνυμα για να επικοινωνήσεις σωστά.

Έχεις βρει την προθεσμία σου; Το πρόγραμμα σου;

Όπως το πόσα λεφτά διαθέτεις , να συμφωνήσεις για την τελική ημερομηνία και το πρόγραμμα είναι σημαντικό. Ο γραφίστας σου πρέπει να ξέρει ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει. Και πρέπει να ξέρεις ημερομηνίες.

Εάν δεν το κάνεις θα καταλήξεις με καθυστερήσεις και ανακατέματα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται.

Όχι πως οι προθεσμίες τηρούνται ή το πρόγραμμα ακολουθείτε. Συμβαίνουν και αυτά. Αλλά το να έχεις ένα πρόγραμμα και πως θα ακολουθήσεις τα πράγματα είναι πιο ωραίο και μπορείτε να το τελειώσετε μέσα σε αυτήν την προθεσμία.

Έχετε αποκτήσει την ιδιοκτησία του έργου;

Δεν νομίζω πως το σκέφτηκες αυτό. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να κάνεις πριν καν το σχέδιο ξεκινήσει.

Δεν θέλεις να βρεις τον εαυτό σου να θέλεις να αλλάξεις κάτι στο μέλλον από το σχέδιο σου και να μην μπορείς επειδή το σχέδιο για κάποιο λόγο δεν είναι δικό σου

Να σιγουρευτείς πως το σχέδιο σου ανήκει.

με λίγα λόγια τι πρέπει να έχεις υπόψη σου όταν ψάχνεις για γραφίστες στην Κύπρο;

  1. Τι εμπειρία έχουν;

  2. Μπορούν να σκεφτούν έξω από το κουτί;

  3. Είναι κοντά στο σπίτι σου;

  4. Έχεις σκεφτεί όλες τις πιθανές τιμές;

  5. Είσαι ξεκάθαρος για το τι θέλεις;

  6. Έχεις βάλει προθεσμίες; Πρόγραμμα;

  7. Ποιος έχεις το δικαίωμα για την δουλεία;

19 views0 comments
bottom of page